Beyaz Ekmeğin Zararları Nelerdir ?

Değerli okurlar bugün sizlere beyaz ekmeğin zararlarından bahsedeceğim.  Beyaz ekmek zararları, zam...

Değerli okurlar bugün sizlere beyaz ekmeğin zararlarından bahsedeceğim.



Beyaz ekmek zararları, zaman içinde yapılan araştırmalarla günümüzde sık sık tartışılan konulardan biri haline geldi. Beyaz ekmek, ülkemizde yıllardır üretilen ve çok talep gören gıdalardan biridir. Çoğu kişi sofrasından beyaz ekmeği eksik etmez. Hatta bazı kişiler yemeklerini beyaz ekmek olmadan yemeyi tercih etmiyorlar.

Fakat bu alışkanlığın altında istenmeyen bir gerçek yatar; beyaz ekmek tüketmenin sağlığa birçok zararı bulunur. Daha sağlıklı olabilmek ve beyaz ekmeğin yol açabileceği hastalıklardan korunmak için beyaz ekmeğin zararları detaylı bir şekilde sizlere anlatmak isterim.

Beyaz ekmek üretiminde kullanılan buğday kısmı; buğdayın karbonhidrattan zengin olan bölümüdür. Bir başka değişle, ekmek üretiminde kullanılan buğday liften, minerallerden ve proteinden arındırılmış bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu durum, ekmeğin vücuda alındığında kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürmesine yol açar.

Kan şekerinin bu kadar hızlı yükselip hızlı düşmesi ise genel olarak kan şekerini olumsuz etkiler. Olumsuz yönde etkilenen kan şekeri ise, bireyin daha çabuk acıkmasına yol açar. Ayrıca, beyaz ekmeğin kan şekerini olumsuz etkilemesi diyabet (şeker hastalığı) ve insülin direnci olan hastaların da olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Bu konuya ek olarak, beyaz ekmek karbonhidrat kaynağı olduğundan dolayı fazla ve aşırı tüketiminde obezite problemine de yol açabilir. Obeziteye sahip olan kişilerin hareketleri kısıtlanabilir ve bu kişilerde kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilir. Bu kişilerin hayat kalitesinde de genellikle düşüş olur.

Peki beyaz ekmeğin zararlarından nasıl korunabiliriz hocam dediğinizi duyar gibiyim

Beyaz ekmeğin zararlarından korunup ekmek yemeği bırakmak istemiyorsanız da izleyeceğiniz başka yollar da vardır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği veya kepek ekmeği satın almayı değerlendirebilirsiniz. Bu ekmeklerde lif ve sağlığa yararlı diğer maddeler bulunduğundan beyaz ekmek yerine bu ekmekleri tüketmeniz sağlığınız için daha faydalı olacaktır.


Direkt olarak beyaz ekmeği azaltmak istiyorum derseniz de

Sofranızdan beyaz ekmeği eksik etmiyorsanız ve beyaz ekmek yemeden yapamam diye düşünüyorsanız gün içinde yediğiniz dilim miktarını azaltmayı deneyebilirsiniz. Beyaz ekmeği tüketmeyi birden bırakmak yerine zaman içinde tüketimini azaltarak beyaz ekmek zararlarını azaltabilirsiniz. Beyaz ekmek tüketimini azaltırken kendinize dilim hedefleri koyabilirsiniz. Örneğin, gün içinde 6 ila 8 dilim arasında beyaz ekmek tüketiyorsanız, bir sonraki gün bunu 5-6 dilime düşürüp 1 hafta boyunca sürdürebilirsiniz. Bu şekilde beyaz ekmek tüketimine alıştıktan sonraysa önünüzdeki hafta bu sayıyı biraz daha düşürüp kendinizi daha az beyaz ekmek tüketimine alıştırabilirsiniz.


Beyaz ekmeğin zararlarının açabileceğin yollar nelerdir?

·        Kilo alımı (obezite)

·        Kan şekerinde düzensizlikler

·        Kalp-Damar hastalıkları

·        Sindirim Sorunları

·        Yorgunluk

Beyaz ekmek zararları yukarıda belirttiğim durumlara yol açabilir. Beyaz ekmek karbonhidrat açısından zengin ama lif ve yararlı maddeler açısından yetersiz olduğu için kilo alımına yol açabilir. Özellikle, gün içerisinde çok fazla beyaz ekmek tüketen ve normalin altında hareket eden kişilerin daha fazla kilo alması muhtemel oluyor.

About author
Posted by : Alice Williams

SMART is an acronym for Specific, Measurable, Achievable, Realistic and Time Sensitive – S-M-A-R-T. Knowing what you want and setting SMART goals as mileposts on your quest cannot help but give you clarity!

Related Post
WhatsApp ile iletişime geç
Kayıt Formu