Değerli okurlar bugün sizlere düzenli uykunun faydaları nelerdir bunlardan bahsedeceğim.
Uyumak bedenin sağlıklı bir şekilde işleyişine devam edebilmesi adına oldukça önemli bir faktördür. Uyku eksikliği birbirinden farklı rahatsızlıklara neden olabilir.
Bağışıklık Sistemini Destekler
Bağışıklık sistemi uyuma esnasında “sitokin” adında proteinler salgılar. Bu proteinler vücut için son derece faydalıdır. Örneğin vücudunuz iltihap kaptığında bu mikroplarla sitokinler savaşır. Aynı şekilde herhangi bir durumdan ötürü kendinizi stresli hissettiğinizde sitokin miktarı artmak zorundadır. Eğer ki düzenli ve kaliteli bir uyku uyumuyorsanız bu proteinler vücudunuzda yeteri kadar bulunamaz. Dolayısıyla bedeniniz stres ve hastalık durumunda kendine gelmekte ve iyileşmekte zorluk çeker. Günde en az sekiz saat uyuyarak bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Odaklanmanızı Sağlar
İyi bir gece uykusundan mahrum kalan bünyeler odaklanma konusunda ziyadesiyle zorluk çeker. İş yerinde de okulda da çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olur. Tüm bunlarla beraber günlük sosyal hayat içerisinde de bazı sıkıntılara sebebiyet verebilir. Örnek olarak karşıdan karşıya geçerken arabalara dikkat etmekte zorluk yaşamanız ya da yürürken birilerine çarpmanız verilebilir. İyi bir uyku işinize ve ilgilendiğiniz şey o an her neyse ona odaklanmanızı sağlar.
Vücudu Tamir Eder
Uyku sürecindeyken beyin fonksiyonları düzenlenir. Aynı şekilde fiziksel vücut fonksiyonları da dengelenir. Dokular uyku esnasında büyüt, yaralar kendini onarır. Vücutta protein ve hormon sentexi gerçekleşir. Tüm bu mükemmel faydalardan yararlanmanın tek yolu günlük sekiz saatlik uyku sürecine rivayet etmektir. Bununla birlikte uykuyu gece uyumak da önemlidir. Gündüz uykusunun gece uykusuyla kıyaslanamayacağını birçok uzman belirtir. Bunun nedeni ise gece salgılanan hormonları vücut gündüz uykusunda salgılamaz. Dolayısıyla gündüz vakitleri hayata karışmak, çalışmak içinken gece vakitleri ise dinlenmek, uyumak içindir denebilir.
Kalp ve Sinir Sistemini Korur
Kaliteli ve derin uyuyan kişilerde kalp krizi ve sinir sistemi rahatsızlıklarının görülme oranı normalden düşüktür. İşin uzmanları özellikle gece 23.00 saati ile 01.00 saati arasında uykuda olunması gerektiğini belirtir. Bu saatlerde vücut melatonin hormonu salgılayarak vücudu korur. Uykuyu da daha kaliteli bir hale getirir. Yetersiz uyku kalbi yoran ve yıpratan bir unsurdur. Kalp ise vücudumuz için önemi sorgulanamaz organlarımızdan biridir.
Daha Genç Kalmayı Sağlar
Uykusuna önem veren kişilerin cildi daha dinç ve gergin görünür. Bu da yine uyku esnasında salgılanan hormonlar ile yakinen ilişkilidir. Güzellik uykusu tabiri esasında uydurma bir cümle değildir. Doğru uyku uzun vadede kişiyi güzelleştirir. Hücre yenilenmesi cilt yüzeyindeki gözenekleri de etkiler. Düzensiz ve az uyuyan kişilerin cildi daha solgun ve yorgun görünürken her gün aynı saatte uykuda olan ve sekiz saat kadar uyuyan kişilerin cildi parlak ve sağlıklı görünür.
Sindirim Sistemini Düzenler
Sindirim sisteminde yaşanan bazı rahatsızlıkların temel nedeni uyku bozukluğu olarak belirtilir. Uyurken her hormon dengelenir ve sindim sistemi doğru şekilde çalışır. Bu noktada yatağa tamamen tok girmemek gerekir. Aksi takdirde uyku kalitesi düşebilir. Mide fazla yemeği sindirmeye çalışırken uykuda düzensizlik meydana gelebilir. Bu yüzden dikkatli ve ölçülü olmak daha faydalı olacaktır.
About author
Posted by : Alice Williams
SMART is an acronym for Specific, Measurable, Achievable, Realistic and Time Sensitive – S-M-A-R-T. Knowing what you want and setting SMART goals as mileposts on your quest cannot help but give you clarity!
Related Post
Do it today. Remind yourself of someone you know who died suddenly and the fact...
Let success motivate you. Find a picture of what epitomizes success to you...