Etin Faydaları Nelerdir ?

Değerli okurlar bugün sizlere etin faydalarından bahsedeceğim. Kırmızı et, tavuk ve hindi eti gibi t...

Değerli okurlar bugün sizlere etin faydalarından bahsedeceğim.

Kırmızı et, tavuk ve hindi eti gibi tümünün ortak faydası yüksek oranda protein içermesidir. Bu nedenle hem büyüme çağında olan çocukların gelişimine hem de yetişkinlerin verimli vücut işlevi için tüketmeleri önerilir. 

Türk mutfağında en çok tüketilen gıdalardan olan et, birçok farklı yemek çeşidiyle tercih edilir. Mutfak kültüründe sağlam bir yer edinen bu besin kaynağının tercih edilmesi sadece lezzetine bağlı değildir. Aynı zamanda birçok yararlı özelliğiyle çocuk ve yetişkinler için temel besin kaynağıdır.


Bu noktada etin faydalarını size şu şekilde sıralayabilirim:

·        Vücudun demir emilimini sağlar ve düzenli olarak tüketildiğinde kansızlığı önler. 

·        Çocukların büyüme ve gelişme sürecine destek olur. 

·        Saçlara keratin desteği verir, dökülme ve yıpranmayı önler. 

·        Etin faydaları kas ve kemikleri güçlendirmesiyle de ilişkilidir.

·        Demir deposu olduğu için vücudu zinde tutar. 

·        Mineral içeriği sayesinde kontrollü tüketimde kolesterolü yükseltmez. 

·        Fiziksel performansı artırdığı için sporcuların beslenme öğünlerinde yer vermeleri gereken bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda kas oluşumunu ve gelişimini hızlandırıcı yönü de vardır. 

·        İçerdiği B vitaminleri ve glutatyon antioksidanı ile bağışıklık sistemini güçlendirir. 

·        Protein ve lif içeriği ile uzun süre tok kalmayı sağlar. Kilo verme sürecinde de ana öğünde belirli porsiyonda tüketilmesi önerilen bir besindir. 

·        Kırmızı et B3, B12 ve D vitaminlerini bünyesinde barındırır. Buna bağlı olarak kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezini destekler. Aynı zamanda metabolizma ve sağlıklı cilt için de fayda sağlar.

Kırmızı etin faydaları, az yağlı olması şartıyla etki gösterir. Zira çok yağlı olması kolesterol ve kilo almaya neden olabilecek bir faktördür. Haftada 2-3 gün az oranda yağ içeren kırmızı etin uygun porsiyonlarda tüketilmesi uygun. İçeriğindeki demirin vücut tarafından emilmesi için yanında bol yeşillikten oluşan bir salatanın tüketilmesini öneririm.

Kuzu etinin faydaları arasında başta kas kütlesini koruması gelir. Zira yüksek kaliteli proteinlerden biri olduğu için özellikle sporcular için uygun bir besin. Ayrıca B12 vitamini de içerdiğinden günlük bu besin bileşeninin karşılanmasını destekliyor.

Kırmızı ete nazaran daha hafif olan tavuk eti lezzet bakımından da çoğu kişinin severek tükettiği bir türdür. B vitamini, protein, fosfor ve selenyum gibi bileşenler besin değerini artıran özelliğidir. Bununla birlikte düşük yağ oranıyla kalp dostu olduğu için sağlıklıdır.

Hindi etinin faydaları konusunda da birçok olumlu etkisinden bahsetmek mümkündür. Çinko, demir ve fosfor yüklü olan hindi eti, lezzetiyle diğerlerine göre farklıdır. Bunun yanı sıra sağladığı yararları da göz ardı edilemez.

Et tüketirken maksimum fayda almak için vücut ihtiyacına göre belirli porsiyonda yenmesine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda haftada her gün yemek yanlış bir beslenme alışkanlığı olacağı için birkaç kez tüketilmesini tavsiye ederim. Etin lezzetinin yanı sıra kalitesi başta göz önünde bulundurulmalı ve 

About author
Posted by : Alice Williams

SMART is an acronym for Specific, Measurable, Achievable, Realistic and Time Sensitive – S-M-A-R-T. Knowing what you want and setting SMART goals as mileposts on your quest cannot help but give you clarity!

Related Post
WhatsApp ile iletişime geç
Kayıt Formu