Değerli okurlar bugün sizlerev sütün zararlarından bahsedeceğim.
Sütün zararları aşırı ve dengesiz tüketildiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Süt birçok kişi için temel besin kaynağı kabul edilir ve birçok kişi günlük beslenme rutinleri içinde süt tüketimine yer vermeye çalışır. Süt fazla tüketildiğinde veya bazı sağlık sorunlarına sahip bireylerde çeşitli sorunlara neden alabilecek bir besindir.
Yüksek oranda doymuş yağ içeren sütler bireylerin kolesterol değerlerinde yükselmelere, laktoz intoleransına sahip bireylerde sindirim sorunlarına, mide rahatsızlıklarına ve akne soruları gibi sorunlara sebep olabilir.
· Süt alerjisi olan bireylerde süt tüketimi ciddi alerjik sorunlara yol açabilir. Deri döküntüleri, kaşıntı, nefes darlığı ve anafilaksi gibi hayati tehlike arz eden durumlar yaşanabilir.
· Laktoz intoleransı olan kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilir. Laktoz intoleransı laktoz enziminin yetersiz üretildiği veya işlev görmediği durumlarda süt şekerini sindirememe durumudur. Vücut bu laktozu sindiremediğinde karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishal gibi sindirim problemlerine neden olur.
· Süt ve süt ürünleri yüksek oranda doymuş yağ içerdikleri için kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Özellikle tam yağlı süt ürünleri kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir.
· Kemik sağlığını desteklemesiyle bilinen süt, aşırı tüketildiğinde kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumun nedeni süt içerisinde bulunan proteinin kalsiyum emilimini azaltması ve vücutta asidik bir ortam oluşturmasıdır. Bu asidik ortam kemiklerden kalsiyumun çekilmesine neden olarak uzun vadede osteoporoz riskini artırabilir.
· Sütte bulunan şekerler insülin direncini artırabilir. Bu durum uzun vadede tip 2 diyabet riski oluşturur.
· Süt akne oluşumuna sebep olabilir. İçinde bulunan yağ ve hormonal özellikler ciltteki yağ üretimini artırarak akne oluşumunu destekleyebilir.
· Süt yüksek kalorili bir üründür. Aşırı tüketildiğinde obezite riskini, artırabilir.Obezite bir dizi sağlık sorununa yol açan bir faktördür.
· Süt işlenirken bulaşıcı hastalıkların yayılma riski vardır. Hijyen unsurlarına dikkat edilmiş bir ortamda ve güvenli bir işlenme sürecinden geçmesi önemlidir.
Bebeklik dönemi bittikten sonra yetişkin bireylerde artık süt tüketimine ihtiyaç duyulmaz. Sütü sindirmeye yardımcı olan laktoz enzimi yetişkinliğe doğru azalmaya başlar. Bu yüzden yetişkinler laktozu sindirememeye başlar. Bu sindirim sorunuyla birlikte çeşitli zararlı etkiler görülebilir
About author
Posted by : Alice Williams
SMART is an acronym for Specific, Measurable, Achievable, Realistic and Time Sensitive – S-M-A-R-T. Knowing what you want and setting SMART goals as mileposts on your quest cannot help but give you clarity!
Related Post
Do it today. Remind yourself of someone you know who died suddenly and the fact...
Let success motivate you. Find a picture of what epitomizes success to you...